At modtage et afslag fra en fond kan være en prøvelse, især når det gælder et projekt, du har set realiseret i dine drømme, hvilket efter min mening er nødvendigt, hvis du vil skrive en god ansøgning med gode aktiviteter, realistisk tidsplan og budget. Det er dog en realitet og en oplevelse mange af os, der ønsker at bruge fondene som økonomisk løftestang for vores udviklingsprojekter, har haft.
Personlig erfaring med afslag
Selvom jeg arbejder professionelt med fundraising, oplever jeg også at få afslag på fundsansøgninger, både projekter, jeg har hjulpet andre med at søge, men også mine egne projekter. Tit har jeg en plan B, og det er sjældent, at et nej fra en fond forhindrer mig i at søge igen eller søge andre fonde med et skærpet projekt.
Den selvstændiges udfordring
Som soloselvstændig står jeg ofte over for den udfordring, det er at søge fonde til store udviklingsprojekter, hvor jeg med mit firma selv ønsker at være projektejer. Det kan føles som en David mod Goliat-kamp, hvor jeg, den lille spiller, skal forsøge at overbevise fondene om værdien af mine ideer. Mange fonde har en tendens til at satse på de større aktører – kommuner, foreninger, uddannelsesinstitutioner og veletablerede firmaer – som de opfatter som sikrere investeringer.
Det er en paradoksal situation, for min holdning er, at soloselvstændige ofte har evnerne til at manøvrere hurtigt, bringe friske perspektiver og innovation til bordet og udnytte vores netværk og fremme andre i vores fællesskab. Mit håb er, at fondene har mod på at anerkende denne agilitet og netværksstyrke.
Det er en hård proces at skulle sælge sin idé til fonde og efter et afslag, hvor du har stået som projektejer, kan ende med et nej, til tider fordi fondene kan være nervøse for at give en person en millionbevilling.
Et bud på en løsning
Her må du gentænke dit projekt og måske se, om der er andre muligheder. Måske kan det give mening at give projektejerrollen til en større spiller. Det betyder, at du bliver medansøger og ikke projektejer af det projekt, du selv har fostret og udviklet. Det kræver ikke kun en stærk overbevisning om projektets værdi, men også en evne til at navigere i et komplekst landskab af fondskriterier og ansøgningsprocesser.
Det er en benhård proces, der kræver kompromiser. Men fortvivl ej, for nogle gange kan processen føre frem til et endnu stærkere projekt. Det kræver forventningsafstemning, et godt organisationsdiagram og budget.
Bevar din drøm
Det er dog essentielt, at du ikke tilsidesætter den oprindelige idé for at tilfredsstille en fonds kriterier. Målet med projektet, og den forandring du ønsker at skabe med dit projekt, må stå som en ledestjerne, uanset om det drejer sig om uddannelse, fritidsaktiviteter, byggeprojekter eller nye teknologier, og uanset om du er projektejer eller medansøger. Et afslag kræver fortsat, at du holder fast i din oprindelige drøm.
Lær af processen
Hvert afslag er en mulighed for at lære og skærpe ansøgningen. Det er vigtigt at reflektere over, hvordan du kan forbedre fremstilling og argumentation, uden at miste essensen af, hvad du ønsker at opnå.
Det er også vigtigt at huske på, at fondsmidler i fx calls ofte er begrænsede, og beslutningerne kan påvirkes af faktorer som ønske om geografisk spredning, ønsket om at støtte forskellige aldersgrupper, eller endda stemningen i komitéen på bedømmelsesdagen. Det er ca. 20 %, der får bevillinger i et call, hvor der ofte kan være mellem 100-150 ansøgninger.
Her er fire tips til at rejse sig efter et afslag:
Bearbejd: Tag dig tid til at bearbejde afslaget og skuffelsen, men lad det ikke definere dig eller dit projekt. Det er okay at være ked af det, men sæt en tidsgrænse for din skuffelse, så den ikke overtager.
Hold fast i din drøm: Husk, hvorfor du startede projektet. Juster din plan om nødvendigt, men lad ikke afslaget få dig til at opgive din oprindelige idé.
Analyser: Prøv at se objektivt på din ansøgning. Er der områder, hvor du kunne have været klarere eller mere detaljeret? Er den forskel dit projekt kan gøre skrevet tydeligt frem? Mangler der kompetencer i dit projekt? Tal med dit netværk af kolleger og venner. De kan hjælpe dig med at se styrker og svagheder ved din ansøgning. Skal en anden være projektejere? Skal der flere støtte- eller hensigtserklæringer med fra stærke projektdeltagere?
Lær af processen og prøv igen: Hvert afslag er en mulighed for at lære og vokse. Brug det som motivation til at forbedre og prøve igen. Vær vedholden, nogle gange bliver ansøgningen bedre anden gang, og det kan endda føles, som om der var en mening med afslaget.
Vejen fremad
Når du har sundet dig, er det på med arbejdshandskerne og tid til at finde modet til at fortsætte. Hvem skal der tales med? Brænder du så meget for dit projekt, at du vil videre? Hvilke fonde er aktuelle?
Du skal huske på, at dit arbejde og projekt har værdi, uanset fondenes beslutninger. Det er passionen og engagementet, der driver processen fremad. Og succes føles så meget bedre efter et par bump på vejen.
Hvis du har brug for rådgivning, sparring eller hjælp, så tøv ikke med at tage kontakt. Jeg har erfaring både med at få afslag, at få projekter i første hug og nogle gange i anden eller tredje hug 😉
Комментарии